Vårdvetenskap i all ära

Visst, vi ska vara specialister inom vårdvetenskap och ha ansvaret för omvårdnaden. Det låter vackert att vi ska ha vår egen kompetens och en egen genre inom vården, men det som glöms bort är att vi måste kunna den medicinska vetenskapen mycket mer än vad som lärs ut på sjuksköterskeprogrammet.

Vi sjuksköterskor är de som får hålla koll på röntgensvar, provsvar, konsultordinationer, hur patienterna mår, när de visar tecken på att nåt inte är som det ska och allt annat. Läkarna ser  inte patienterna annat än när de rondar på avdelningen (nåja, vissa sitter faktiskt kvar inne på avdelningens läkarrum fram till 16.00 eller så). Övrigt tid så är det faktiskt vi som sjuksköterskor som får ta alla beslut, ska jouren störas, eller kan det vänta till ronden imorrn, eller på måndag, är det här provsvaret nåt som jouren måste titta på, eller inte...läkarna ordinerar prover, men tänker inte på att det är ingen som kollar provsvaren om inte vi sjuksköterskor gör det.

Vi ska också veta om läkarna ordinerat rätt medicin, rätt mängd av medicinen, hålla koll på ev. biverkningar av medicinerna och  komma ihåg att kolla blodtryck innan vi ger vissa mediciner. Vi ska också fundera på hur lämpligt det är att trycka i patienten med grav hjärtsvikt de tre liter vätska som läkaren ordinerat över natten eller om utslagen och klådan beror på biverkningar eller allergisk reaktion. Vissa saker ingår självklart i vår yrkesroll, men andra saker är sånt som vi egentligen, enligt sjuksköterskeprogrammets riktlinjer, inte ska ha ansvar för. Vi ska ju INTE vara en minidoktor enligt de vårdvetenskapliga höjdarna, utan hålla oss till vår egen yrkesroll.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Ah, jag blir nästan lite rädd.. när ska man lära sig allt sånt där då.. och jag som dessutom hatade farmakologin!

/ ssk to be

2011-04-04 @ 21:06:35
URL: http://gonewiththemadness.blogg.se/
Postat av: Upperhand

Sandra: Det får du lära dig när du väl börja jobba, tyvärr! Man lär sig snart nog vad som är normala doser av de flesta läkemedel, och om man stöter på nåt nytt finns alltid fass. Var inte rädd för att fråga, ta reda på det du behöver! Jag har ringt IVA och frågat om saker, varit över på öronsidan och bett om hjälp med andra...man är aldrig ensam och det finns ett helt sjukhus med sjuksköterskor som kanske är specialister på sånt som du normalt sett inte är van vid på din avdelning. Struktur och Att göra listor är ett måste för mig :D

Lycka till, det är ett superkul yrke när man väl kommer in i det, även om det är läskigt i början :D

2011-04-05 @ 20:29:04
URL: http://upperhand.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0