Så mycket som missas...

Dagligen ser jag saker som missas i vården, som skulle kunna göras bättre. Patienter som fått för lite vätska, som bryter sig och man inte upptäcker det på en gång, som blir sämre och inget görs i tid, blöta blöjor, patienter som skickas hem för tidigt, patienter med smärta, ångest, lidande som inte får den tid de behöver. Patienter som ligger ensamma på sitt rum och tittar i taket medan livet rusar förbi utanför. Varför blir det så? Tidsbrist, oengagerade läkare, ointresserad personal, stress, bristande kunskap är en del av förklaringarna tror jag, förutom ren jäkla otur då. Varför fortsätter vi då? Jo, för trots allt detta kan vi göra skillnad, vi kan få någon att må bättre, komma tillbaka till ett värdigt liv eller ge omsorg i livets slut så att anhöriga känner att vi bryr oss och gör det vi kan.

Den svenska vårdskadeundersökningen

Under 2007 genomförde Socialstyrelsen en undersökning av förekomsten av vårdskador inom somatisk slutenvård (kroppssjukvård) i Sverige. Cirka 2 000 patientjournaler från slumpmässigt utvalda vårdtillfällen under en ettårsperiod granskades, och det visade sig att 8,6 procent av patienterna hade drabbats av vårdskador. Undersökningen visade också att:

  • Nästan var tionde patient fick bestående men eller funktionsnedsättning efter vårdskadan.
  • I tre procent av fallen var vårdskadan en bidragande orsak till patientens död.
  • Vårdskadorna var vanligast i åldersgruppen 65 år och äldre.
  • Någon statistiskt säkerställd skillnad i förekomsten av vårdskador mellan kvinnor och män framkom inte.
  • En vårdskada medförde i genomsnitt sex extra vårddygn.
  • Om resultaten relateras till alla vårdtillfällen på sjukhus i Sverige under ett år motsvarar det cirka 105 000 vårdskador, och cirka 630 000 extra vårddygn.
http://www.socialstyrelsen.se/patientsakerhet/vardskadematningar

RSS 2.0